Rüzgar enerjisi yatırımları artış gösterdi ...
 
 

 

Rüzgar endüstrisi, Asya liderliğinde büyüyor

2010 yılında dünya genelinde hayata geçirilen rüzgar enerjisi yatırımları, 35.8 GW artış gösterdi.

 

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından yayınlanan veriler, 2010 yılında dünya genelinde hayata geçirilen rüzgar enerjisi yatırımlarının 35.8 GW artış göstediğini ortaya koyuyor. Bu rakam, 2009 yılında kurulan kapasiteye göre yüzde 22.5 oranında bir artışı ifade ediyor. 2009 sonunda 158.7 GW olan yatırımlar 2010 yılında 194.4 GW’a yükseldi. Gerçekleşen kapasite artışları, 47.3 milyar Euro tutarında yatırımı ifade ediyor.

 

Yeni yatırımların yarısı, Çin de gerçekleşti

Yeni rüzgar enerjisi yatırımları, 2010 yılında ilk defa Avrupa ve Kuzey Amerika’daki geleneksel pazarların dışında gerçekleşti. Bu artış, özellikle yeni rüzgar yatırımlarının yaklaşık yarısının (16.5 GW) gerçekleştiği Çin’den kaynaklandı. Renewable Energy Magazine de yer alan habere göre, Çin Yenilenebilir Enerji Endüstrisi Birliği (CREIA) Genel Sekreteri Li Junfeng “Çin, hali hazırda rüzgar enerjisinin 42.3 GW’lık kısmına sahip. Bu rakamla ABD’nin toplam kurulu kapasitesini aşmış durumda. Çin, 2020 yılında 200 GW’lık kurulu rüzgar kapasitesine sahip olma hedefi yolunda önemli bir adım attı. Bununla birlikte, dünyanın en büyük rüzgar enerjisi ekipmanları üreticisi konumuna geldi” dedi.

 

Latin Amerika da da umut verici gelişmeler yaşanıyor

Veriler, Çin’in yanısıra diğer gelişmekte olan ülkelerin de rüzgar kapasitelerini genişlettikleri görülüyor. Hindistan kapasitesine 2.1 GW, Brezilya 326 MW, Meksika 316 MW, Kuzey Afrika ( Mısır, Tunus vb. ) 213 MW ekledi. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Genel Sekreteri Steve Sawyer “Rüzgar enerjisi, zengin ülkelerin pazarlarının ötesinde hızlı bir büyüme kaydediyor. Bu, sadece Asya’da değil diğer gelişmekte olan ülkelerde de görmeyi beklediğimiz bir trend. Brezilya ve Meksika başta olmak üzere Latin Amerika’da da umut verici gelişmeler görüyoruz” diyor.

 

ABD ve Avrupa’da yavaşlama

Bununla birlikte Avrupa ve ABD’de, yaşanan ekonomik gerilemeye bağlı olarak, 20 yıldır ilk defa yüzde 7 oranında bir daralma meydana geldi. En güçlü rüzgar piyasalarından olan ABD’de 2010 yılında kurulan kapasite 2009 yılına göre yüzde 50 oranında gerileyerek 10 GW’dan 5 GW’a düştü. Amerika Rüzgar Enerjisi Birliği CEO’su Denise Bode ”Şu anda maliyet rekabetini doğalgaz ile gerçekleştiriyoruz. Ülkede enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesini sağlayacak istikrarlı politikalara ihtiyacımız var” dedi. Avrupa’da 2009 yılında 10.7 GW olan kapasite 2010 yılında yüzde 7.5’lik bir gerileme ile 9.9 GW’a ulaştı. Buna karşın İngiltere, Danimarka, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Polonya gibi ülkelerde offhore piyasa yüzde 50 oranında büyüdü.

 

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Genel Sekreteri Steve Sawyer "Bu rakamlar, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanına desteğin devam edilmesinin önemini vurguluyor. Finansman kaynaklarına daha iyi koşullarda ulaşım gerekiyor. AB, Avrupa’nın rüzgar enerjisi ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde liderliğini kaybetmemesi için gerekli olan çalışmaları ertelememeli. 2010, çoğu endüstri için zorlu bir yıldı. Ancak 2010’un ikinci yarısında sipariş rakamları iyileşme gösterdi. Bu alandaki yatırımlar artmaya devam edecek ve 2011 daha iyi bir yıl olacak” dedi. Tuba İLZE

www.geleceginenerjisi.com

Şubat 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: