Enerji Deposu Çanakkale ...
 
 

 

“Yenilenebilir enerji cenneti olan Çanakkale, Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacının karşılayabilir”

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi ve Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, “yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zengin bir potansiyele sahip olan Çanakkale’de bu kaynakların etkin kullanılması halinde Türkiye nin tüm enerji ihtiyacını karşılayabilir” dedi.

 

Prof. Dr. Osman Demircan, Çanakkale nin, güneş, rüzgar, jeotermal ve akıntı gibi önemli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, Çanakkale nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından Türkiye nin en şanslı ili olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Demircan, bu kaynakların henüz çok azının değerlendirilebildiğini söyledi.

 

Çanakkale nin, Türkiye nin en rüzgarlı kentlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Demircan, "Gökçeada ve Bozcaada nın yanı sıra, adalarla anakara arasındaki Ege Denizi nin 40 metre derinliğe kadar olan noktalarına ve anakarada kuzey rüzgarlarına açık her nokta, birkaç yüz metre ara ile Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile donatılması halinde, toplam alanın sadece yüzde biri uygun olsa bile en az 10 bin RES direği dikilebilir. Her direk 2 MW lık türbin çalıştırsa 20 bin MW lık rüzgar enerjisi eder. Bu da Türkiye nin toplam enerji tüketiminin aşağı yukarı yarısıdır. Sadece Çanakkale rüzgarıyla Türkiye enerji ihtiyacının yarısı sağlayabilir ve bu müthiş bir şeydir. Çanakkale, güneş enerjisi bakımından da Ege bölgesiyle yarışacak durumda. Çanakkale de 220 gün güneşli geçiyor. Yine jeotermal kaynaklar her yerde var. Birkaç bin metre bir kuyu açıldığında sıcak su ve buhar çıkıyor. Bir de boğazımız var. Dünyanın en geniş, en büyük akarsularından biri bu boğaz. Boğaz akıyor, boğazdan akan suyun kinetik enerjisi 100 megavat mertebesinde. Eğer yenilenebilir enerji kaynaklarının farkına varılabilse, bu kaynaklar değerlendirilebilse bugün Çanakkale Türkiye nin bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarıyla rahat bir şekilde karşılayabilir" dedi.

 

Çanakkale de şu an aktif olan Rüzgar Enerjisi Santrallerinin gücünün sadece 86 megavat olduğunu ve bu santrallerle yalnızca Çanakkale ye yetecek kadar elektrik üretilebildiğini anımsatan Prof. Dr. Demircan, "Çanakkale nin her yeri rüzgar enerjisi santralleri için müsait. Ayrıca Çanakkale de şu anda 600 megavatlık rüzgar enerjisi santrali başvurusu var. Ama yüksek gerilim hatlarının yetersizliği nedeniyle ve büyük termik santrallere önceden izin verildiği için yeni RES lere izin verilmiyor. Yıllarca doğalgaz ve kömür ile çalışan termik santrallerin ürettiği enerjiler kullanılacak. Çanakkale’de bundan sonra ihtiyaç duyulduğunda rüzgar ve güneş enerjilerine geçilecek. Burada Çanakkale milletvekillerine çok önemli görevler düşüyor. Milletvekilleri Çanakkale nin bu enerji potansiyelini TBMM’ye aktarmalılar. Hükümet, Çanakkale ye enerji konusunda yatırım yapmalı. Çanakkale nin enerji deposu olduğu, Türkiye nin enerji ihtiyacını yeni enerji kaynaklarıyla karşılayabileceği anlaşılmalı" dedi.

www.canakkaleolay.com

04 Şubat 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: