Yenilenebilir Enerji Yasası ve Girişimciler ...
 
 

 

Siteler ilk kez ‘kanola yağıyla’ aydınlanacak

Yenilenebilir Eneri Yasası beklentisi girişimcileri harekete geçirdi...

 

Ağaoğlu Grubu ile birlikte 3 rüzgar santrali inşaatına hazırlanan Senas Group, General Electric’ten aldığı iki santral ile Almanya’da kanola yağından enerji üretip devlete satacak. Şirketin hedefi, yenilenebilir enerji yasası çıktığında bu santrallerin Türkiye’de de fabrika ve sitelere kurulmasını sağlamak. Mobil özelliğiyle konteyner benzeri araçlarla şebekesi bulunan her yere taşınabilecek bu santraller, Avrupa’da yaygın kullanılan çevreci yakıt türü kanola yağı sayesinde yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak.

 

İnşaat, enerji, sivil havacılık gibi sektörlerde 15 yıldır faaliyet gösteren ve Ağaoğlu Grubu işbirliğiyle ikisi Yalova Esenköy’de, biri İzmit Kandıra’da 3 rüzgar santrali inşa etmek için lisans bekleyen Senas Group, teknolojisi General Electric’e ait olan ve kanola yağından elektrik üreten iki mobil santrali satın aldı.

 

Grup, Almanya’da kurduğu yüzde 100 Türk sermayeli ilk şirket olan Sungast şirketi aracılığı ile Hannover ve Berlin’de toplam üretim kapasitesi 1.7 MW olan bu iki santralde ürettiği enerjiyi devlete satacak. Enerji üretiminde Avrupa’da son 10 yılda gündem oluşturan, Türkiye’de ise üretim tesisi bulunmaması bir yana sadece hardal veya kızartma yağı olarak kullanılan kanola yağının en önemli özelliği; çevreci olan bio-dizel yakıtlar kapsamında yer alması ve yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlaması.

 

Türkiye’de evlerin kendi enerjisini üreterek fazlasını devlete satmasına olanak verecek yenilenebilir enerji yasası henüz çıkmadı ama Senas Group, yasa çıkar çıkmaz bu santralleri Türkiye’de de kurmanın planlarını yapıyor.

 

Senas’ın Ağaoğlu Grubu’nun Enerji Danışmanı da olan Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Tanınmış, “Santralleri Aralık 2010’da aldık, üretime Şubat-Mart’ta başlayacağız. Mobil özelliğiyle konteynerlarla şebekesi bulunan her yere taşınabilecek bu santraller, çevreci yakıt olan kanola yağı sayesinde yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak. Sistemde 100 haneli bir sitenin yıllık 3 milyon 600 bin kilowatsaat enerji ihtiyacını karşılayacak 500 kilowatsaatlik bir santral, yaklaşık 600-700 bin euroya kuruluyor” diye konuştu.

 

Çiftçiye yeni bir iş sahası

500 daireli bir site için 3 megavatlık bir santralin 1.5 milyon euro maliyetle, 1.000 daireli bir site için 12 megavatlık bir santralin 3-4 milyon euro maliyetle kurulabileceğini söyleyen Tanınmış, sistemin yasa çıktığında fabrikalarda da kullanılabileceğini kaydetti. Tarımsal sanayinin gelişimine katkıda bulunacak sistemin köylü çiftçiyi ‘sanayi çiftçisi’ yapacağını belirten Tanınmış, “Almanya’da çiftçiye kanola ekimi yaptırıp, onlardan aldıkları ürünle yağ üretimi yapan firmalar var. Bu firmalar, santrallerle tıpkı Petrol Ofisi gibi yakıt anlaşması yapıyor. Hem çiftçiye hem de yağ üreticilerine farklı bir iş sahası yaratıyor. Türkiye’de de yasa çıktığında böyle olacak” diye konuştu.

 

20 güneş santrali projesi var

1999’da Bozcaada’da yatırımı Demirler Holding’e ait olan Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santralini inşa ettiklerini açıklayan Senas Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nehar Tanınmış, Amasya ve Tokat’ta Exim Holding’e ait 33’er megavatlık 2 rüzgar enerji santralini inşa ettiklerini, şu anda Ağaoğlu Grubu ile birlikte toplam kapasitesi 155 megavat olacak 3 adet lisans bekleyen projeleri bulunduğunu kaydetti. Tanınmış, “Bunlardan ikisi Yalova Esenköy’de, biri İzmit Kandıra’da olacak. Toplam yatırım ise 280 milyon euroyu bulacak. 2011 sonuna kadar lisansların tamamının çıkmasını öngörüyoruz” dedi. Sungast şirketiyle Almanya’da 500 kilowatsaatlik güneş enerjisi üretme kapasitesi olan bir santral kurduklarını ve orada devlete bunu halen satıyor olduklarını söyleyen Tanınmış, şöyle devam etti: “Türkiye’de de güneş enerjisinin devlete satışını ve hanelerde üretimini düzenleyen yasa çıkarıldığında devreye almayı planladığımız 20’ye yakın projemiz var. Elazığ’dan Mardin’e, Antalya’dan İzmir’e güneş ölçümlerini yaptırdık. Hem lisansların verilmesi hem de yasanın çıkarılması ile 5 yıllık sürede projelere başlamayı hedefliyoruz.”

http://haber.gazetevatan.com

14 Ocak 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: