Yenilenebilir enerjilerin desteklenmesi ve sektörün gelişmesi ...
 
 

 

Dr. Padilla : Ekonomistler enerji verimliliğinin desteklenmesinden yana

 

Oxford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jorge Padilla: "Ekonomistlere göre desteklenmesi gereken öncelikli konu enerji verimliliği"

 

Oxford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jorge Padilla, "Yenilenebilir enerjilerin desteklenmesinin ardındaki temel güç, kabon emisyonlarının azalmasını sağlamak" diyor. Yenilenebilir enerjilerin çok önemli yararlar sunacağını ifade eden Padilla, sektörün gelişmesi için sadece piyasa mekanizmalarının yeterli olamayacağına, kamu desteğinin de şart olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Padilla nın Renewable Energy Magazine de yer alan söyleşisinden bazı bölümler şöyle:

 

- Yenilenebilir enerjileri desteklemek neden gerekli?

 

Yenilenebilir enerjileri desteklemenin ardındaki temel güç, karbon emisyonlarının azaltılması gerekliliği. Yenilenebilir enerjiler küresel ısınma ile mücadelenin bir parçasını; karbon emisyonlarını azaltma yollarından birini oluşturuyorlar. Yenilenebilir enerjiler, bir ALTERNATİF oluşturuyorlar, fakat karşılaştıkları zorluklar var. Mesela, karbon yakalama ve depolama teknolojilerine bakacak olursak, bu teknolojilerin yeterince gelişmiş olmadığını görüyoruz. Nükleere baktığımızda, ekonomikten çok siyasi açıdan sorunlar yaşanacağı ortada. Karbon vergisinin konması da siyasi niyelikte sorunların yaşanmasına neden olacak. Ekonomistlerin büyük bir bölümü, teknolojik açıdan nötr oldukları ve karbon emisyonunu azaltmanın sadece elektrik sektörünü ilgilendirmediğini ortaya koyduğundan, bu vergileri tercih ediyorlar.

 

- Yenilenebilir enerjilerin desteklenmesinin nedenlerinden birinin küresel ısınma olduğunu söylüyorsunuz. Diğer unsurlar neler?

 

Yenilenebilir enerjiler çok önemli yararlar sunuyorlar, fakat sektörün gelişmesi için sadece piyasa mekanizmalarının yeterli olamayacak. Şirketler tek başlarına bu yararları fark etmeyecekler ve yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımlar yetersiz kalacak. Yenilenebilir enerjilerin desteklenmesinin bir diğer nedeni, yeni iş alanları yaratacak olması. Bu alanda yapılacak Ar-Ge çalışmaları geleceğe önemli katkılar sağlayacak. Sektörde yapılacak yatırımların, genel anlamda ekonomi üzerinde de olumlu yansımaları olacak. Yenilenebilir enerjilere yatırım yapılması gerekliliğinin ardındaki önemli bir diğer neden de arz güvenliği. Rusya ve Cezayir in tekel oluşturma kararının artan fırlayan gaz fiyatlarına oranla, rüzgar ve gneş enerjileri çok daha güvenli kaynaklar olarak ortaya çıkıyor.

 

- "Harnessing Renewable Energy: in Electric Power Systems" isimli kitabınızda, "yenilenebilir enerji üretim kapasitesi piyasa güçleri tarafından belirlenmiyor. Tam tersine, büyüme hükümet müdahalesinin sonucuna bağlı" diyorsunuz. Yenilenebilir enerjinin büyümesinin tek yolu bu mu? Yoksa, hükümetler müdahale etmeselerdi, büyümeyi destekleyen temel unsur özel sektör mü olurdu?

 

Bu teknolojilerin maliyeti, açık piyasada rekabetçi olmadıkları anlamına geliyor. Unutmayın ki rüzgar enerjisinin işleyebilmesi için, piyasa fiyatından yüzde 75 daha fazla ödüyoruz. PV içinse, piyasa fiyatının altı katını ödüyoruz. Piyasada rekabet edebilmeleri için bu enerji kaynaklarına çok büyük destek vermemiz gerekiyor.

 

- PV taraftarları 2015 te şebeke paritesi açısından eşitlik sağlanacağını ifade ediyorlar.

 

PV teknolojisinin yol alması gerekiyor. Sonuçta şu an kullandığımız teknolojiler, 2015 te kullanacağımız teknolojilerden farklı olacak. Eşitlik sağlanabilir de, sağlanamayabilir de. PV konusunda yapmamız gerekenler, olgun teknolojilerin gelmesini beklemek.

 

- Bir ekonomist olarak, rüzgar enerjisi konusunda görüşleriniz neler?

 

Rüzgar teknolojisi olgun bir teknolojisi. Önümüzdeki bir kaç sene bu teknolojiyi kullanacağız. Bazı marjinal iyileştirmeler söz konusu olabilir, fakat belli bir süre boyunca bugünkü teknoloji kullanılacak. PV için farklı bir durum söz konusu çünkü yakın gelecekte "demode" olacak teknolojilere yatırım yapıyoruz.

 

- Küresel ısınma ile mücadelede öncelikli araçlar neler?

 

Ekonomi, sınırlı kaynakların etkili dağılımını sağlama sanatıdır. Ekonomistlerin büyük bir bölümü, desteklemesi gereken en önemli konunun enerji verimliliği olduğuna inanıyorlar. Fakat ne yazık ki bu alanda yapılanlar çok az. Neden? Çünkü ekonomik olduğu gibi, siyasi unsurlara da ihtiyaç duyuluyor. Bu da oldukça masraflı. İnsanlara ne yapacaklarını, bunu nasıl yapacaklarını söylemek masraflı. Hepsinden de önemlisi, kontrol sistemlerinin uygulanması, test edilmesi; gerektiği gibi hareket etmeyenlerin cezalandırılması maliyetli. Ekonomistler olarak, biz şunu söylüyoruz: "Öncelikle bir karbon vergisi koyalım, fakat bunun pratik anlamda uygulanması zor. Nükleerin de her ülkede uygulanmasının mümkün olmadığı ortada. Karbon ticareti ve PV şu an için yeterince verimli teknolojiler sunmuyor. Geriye ne kalıyor? Rüzgar. Burada sorun en düşük alım garantisini vererek, yeterli yatırım düzeyini korumanın yollarını bulmak. Bence en iyi seçenek enerji verimliliği, karbon vergileri. Enerji üretimi konusunda da, bugün için bence en iyi yenilenebilir enerji seçeneği, rüzgar olacaktır.

www.geleceginenerjisi.com

11 Ocak 2011

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: