Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneşe yatırım ...
 
 

 

PETKİM, gözünü rüzgar ve güneş enerjisine çevirdi

Socar&Turcas ortaklığındaki PETKİM, krizi hafif sıyrıklarla atlatan Türkiye pazarının canlılığı sayesinde 2010 yılında 45 yıllık tarihinin üretim rekorunu kırarken gelecek dört yılda da çok daha iyi rakamlar bekliyor. PETKİM CEO su Kenan Yavuz, rafinerinin yanında yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneşe de yatırım yapacaklarını söyledi.

 

Petkim in performansı ve yeni yıl beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Yavuz, 2010 un iyileştirme ve kapasite arttırım yatırımlarının sonuçlarının alınmaya başlandığı bir yıl olduğunu, aynı zamanda şirketin 2020 projeksiyonunu içeren bir dönem olarak geçtiğini belirtti. Bir yandan üretim ve pazarda büyüme çabaları, diğer yandan yeni yatırımların hayata geçirilmesi için yoğun bir sürece girdiklerini kaydeden Yavuz, Petkim in 2010 yılını hedeflerinin üzerinde kapattığını dile getirdi.

 

CEO Kenan Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu: Ciroda hedefin çok üzerindeyiz, kârlılıkta da hedefi yakaladık. Gelecek yıla yönelik daha umutluyuz. Bu rekorda Türkiye pazarının güçlü olması en önemli faktör ancak üretim hatlarındaki iyileştirmeler, teknoloji, işgücü verimliliği ve kapasite arttırıcı yatırımların da büyük etkisi var. Dünya genelinde petrokimya sektörü için olumlu bir döneme giriyoruz. 2011-2015 arası, 2006-2010 dan çok daha iyi olacak.

 

Petkim in büyüme rakamlarını global değerlendirebilmek için öncelikle rafineri yatırımının devreye girmesi gerektiğini belirten Yavuz, kapasite kullanım oranlarında Avrupa nın en iyilerinden biri olduklarını, Avrupa nın rekabet gücünü giderek kaybettiğini, bu sebeple Türk sanayisinin gelecekteki rakiplerinin Ortadoğu ve Uzakdoğu kökenli firmalar olacağını söyledi. Socar&Turcas grubu olarak Petkim yarımadasına başta rafineri olmak üzere 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu yaptıklarını ve bu kapsamda rafineri lisansı aldıklarını hatırlatan CEO Yavuz, yatırımda herhangi bir aksama yaşanmadığını, temel mühendislik çalışmalarının bitmek üzere olduğunu, 2011 in ilk yarısında rafinerinin temelini atmayı ve altyapı inşaatlarına başlamayı hedeflediklerini söyledi. Tesisi hızlı şekilde yaparak 2014 yılı ortasında bitirmek istediklerini belirten Yavuz, rafinerinin şimdiden Petkim e, arazi karşılığı yıllık 3 milyon dolar kira ödemeye başladığını ifade etti. Kenan Yavuz, Türkiye nin net ithalatçı olduğu nafta, jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerde yıllık 10 milyon tonluk üretim yapacak rafinerinin, Türkiye nin cari açığında milyarlarca dolarlık azalma sağlayacağını kaydetti.

 

Socar&Turcas olarak 2020 deki hedeflerini 10 milyon ton rafineri ürünü, 1 milyon TEU kapasiteli konteyner, 6 milyon ton petrokimya ürünü ve 25 milyon ton sıvı yük elleçlenecek liman, enerji ve lojistik faaliyetler bütünü sayesinde 15-20 milyar dolar arasında ciro sağlayan bir grup olarak belirlediklerini dile getiren Yavuz, Petkim in son üç yılda toplam 800 yeni teknisyen ve mühendisi istihdam ettiğini, halen 200 teknisyenden oluşan grubun eğitimine başlandığını belirtti. 2015 e kadar her yıl 200 civarında genç teknisyen ve mühendisi bünyelerine katacaklarını dile getiren Yavuz, Ayrıca rafineri yatırımının başlamasıyla birlikte 10 bin kişilik istihdam sağlayacağız. dedi.

 

Grubun rafineri ve limanın yanında enerji yatırımlarına da ilgi duyduğunu kaydeden CEO Kenan Yavuz, Petkim yarımadasında 25 megawatlık rüzgar enerji santralı için yaptıkları lisans başvurusunun onaylandığını, resmi onaydan sonra 2001 Mart sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını ve yatırımı bir yıl içinde tamamlamayı planladıklarını dile getirdi. Ayrıca güneş enerji santralı için de bir yatırım hazırlığı içine girdiklerini ifade eden Yavuz, Güneş enerjisinde bina ısıtması ve aydınlatmasına yönelik pilot bir tesis yapmak istiyoruz. Yenilenebilir enerjide de öncü olmayı amaçlıyoruz. İleride bu konudaki yatırımları geliştireceğiz. şeklinde konuştu. (CİHAN) 30 Aralık 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: