Bölgesel gelişme ve yerel potansiyeli harekete geçirmek ...
 
 

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı yatırıma hız verdi

Bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla kurulan İpekyolu Kalkınma Ajansı, yatırımcıları çekmek için çalışmalarına hız verdi.

 

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan İpekyolu Kalkınma Ajansı 15 Şubat 2010 dan beri bir yandan kurumsal çalışmalarını tamamladı bir yandan da ilçe ilçe dolaşarak hazırladığı 2010-2013 yıllarını kapsayan bölge planı Devlet Planlama Teşkilatı nca onaylandı.

 

Bölge planının vizyonunu Ortadoğu da lojistik merkez haline gelmek, tarımsal işletmeleri rekabetçi ve etkin bir yapıya kavuşturmak, turizm sektöründe destinasyon merkezi olmak, sanayi rekabet gücünü artırmak olarak belirleyen İpekyolu Kalkınma Ajansı, bölgeye ciddi şekilde ilgi duyan yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerini sürdürüyor.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgedeki kurum kurumuşlar arasındaki katılımcılık kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan ajansın, 3 ilde yatırım destek ofisleri oluşturduğunu söyledi.

 

Bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek için bütün ilçelerde bilgilendirme ve eğitim çalıştayları düzenlediklerini ifade eden Özkan, kamu-özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı Kalkınma Kurulu sonucunda da 2010-2013 yıllarını kapsayan bölge planını hazırladıklarını anlattı.

 

500 BİN LİRAYA KADAR HİBE DESTEK

Bölge planının, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylandığını bildiren Özkan, şunları söyledi:

 

Bölgenin kalkınmasına ilişkin stratejik çerçeveyi ortaya koyan bölge planında, Ortadoğu da lojistik merkezi haline gelmek, tarımsal işletmeleri rekabetçi ve etkin bir yapıya kavuşturmak, turizm sektöründe destinasyona merkezi olmak, sanayi rekabet gücünü artırmak konuları ön plana çıktı. Biz de bu bağlamda 2010 yılı mali destek programına çıktık. Bunlardan birisi İktisadi Gelişme Mail Destek Programı ve diğeri Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı. 2010 yılı için destek programlarına 15,5 milyon lira bütçe ayırdık. 19 Ekimde çağrıya çıktık ve 20 Aralık projelerin teslim edilmesinin son günüydü. Bölgeden gelen projelerin toplam 400-500 arasında olmasını bekliyoruz. En iyi projeler desteklenecek.

 

Proje maliyetinin yüzde 75 i kadar hibe destek verileceğini belirten Bülent Özkan, hibe tutarının asgari 50 bin ve azami 500 bin lira olduğunu açıkladı.

 

ENERJİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLE YABANCI YATIRIMCILAR GELİYOR

Bölge planında ön plana çıkan temel amaçlar doğrultusunda desteklerin verileceğini vurgulayan Bülent Özkan, başvuran projelerin bağımsız değerlendiriciler tarafından incelenmesi ve yönetim kurulunun onayından sonra sözleşme imzalanacağını, ardından yatırımların başlayacağını ifade etti.

 

Özkan, bölgeye ilgi duyan yatırımcılarla da görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:

 

Proje döneminde yerli yatırımcılar daha çok öne çıkıyor. Çünkü, bizim hibe programlardan yararlanabilmesi için firmanın Gaziantep, Adıyaman veya Kilis te 3 ay önce kurulmuş olması gerekiyor. Örneğin Kilis te hayvancılıkla ilgili ciddi bir yatırım yakın zamanda başlayacak. Biz onları yönlendirdik. Gün geçtikçe daha çok yatırımcı bize geliyor. Hatta bu dönemde enerji ile ilgili özelikle yabancı yatırımcılar geliyor, bölgeye ilgi duyan yabancı yatırımcılar bizimle görüşüyor. Bölgede bazı yerler güneş bazı yerler rüzgar enerjisi yatırımına elverişli. Bölge planımızda da bu çıkmıştı. Bu konuda yatırım yapmayı düşünenler var, bu konuda onlara fizibilite raporu istiyorlar. Şu anda bölgemize ciddi şekilde ilgi duyan gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar var.

 

2011 yılı mali destek programlarına daha fazla kaynak ayrılacağını belirten Bülent Özkan, ayrıca 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı nın İpekyolu Kalkınma Ajansı na devrildiğini, bunun proje teklif çağrısına da ocak ayında çıkacaklarını kaydetti. AA / 22 Aralık 2010

-.-

Kalkınma Ajansları Nedir?

Bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli kurumları arasında yer alacak olan “kalkınma ajansları” Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulmaya ve faaliyete geçmeye başlamıştır.

 

Kalkınma ajansları; 

• Bölgesel gelişme uygulamalarımız ile bölge planlarımızın etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgelerin ülkemizin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacak;

• Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecek;

• Sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ve yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek;

• Yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkanları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslararası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecek;

• Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansının,

Misyonu; “Bölgedeki birimler arası koordinasyonu en etkin şekilde sağlayarak bölgenin ekonomik potansiyelini artırmak, ajans kaynaklarını en üst seviyeye taşımak ve bu kaynaklar ile gelir ve istihdam oluşturan proje ve faaliyetlere öncülük etmek ve destek sağlamaktır.”

 

Vizyonu ise; “Bölgenin üretken faktörlerini, güçlü yönlerini ve fırsatlarını bir araya getirerek üretim ve istihdama yönelik kalkınmayı sağlamak ve Ortadoğu’da sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifi olmaktır.”

 

İletişim Bilgileri

İpekyolu Kalkınma Ajansı

Telefon : +90 (342) 231 07 01

Fax : +90 (342) 231 07 03

E-Mail : info@ika.org.tr

Adres : İncilipınar Mahallesi Muammer Aksoy Bulvarı

Vakıflar Güven İş Merkezi Kat : 2-3

Şehitkamil Gaziantep / TÜRKİYE 27060 

www.ika.org.tr / Aralık 2010

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: