Mimaride Yeşil Devrim
 
 

İspanya dan "yeşil" mimari …

İspanyol mimar Enric Ruiz Geli, Amerikalı sosyolog ve ekonomi bilimci Jeremy Rifkin ile birlikte geliştirdiği projelerle mimaride yeşil bir devrim e öncülük etmeye hazırlanıyor.

 

Kömür ve akaryakıtla çalışan ısıtma sistemlerinin küresel ısınmanın en önemli tetikleyicilerinden olduğu uzun süreden beri kabul edilen bir gerçek. Amerika Birleşik Devletleri nde yapılan bir araştırmaya göre, fosil yakıtların ortaya çıkardığı karbondioksit emisyonunun yüzde 40 ına ısıtma sistemleri neden oluyor. Konuyla ilgili yaşanan en önemli problemse binalardaki ısı kaybının çok yüksek olması nedeniyle, aslında ısınmak için, gerekenden çok daha fazla yakıt kullanımına ihtiyaç duyulması.

 

İspanyol mimar Enric Ruiz Geli ile Amerikalı sosyolog ve ekonomi bilimci Jeremy Rifkin in; Asya, Avrupa ve Amerika dan birçok uzmanla birlikte hazırladığı bildiri "a new green deal" yani "yeni bir yeşil sözleşme" ismini taşıyor. Bildiri, mimaride gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil bir devrime işaret ediyor.

 

"Yeryüzü politikasına geçiş yapılmalı"

Geli, eline geçirdiği her fırsatta açıklamaktan yorulmadığı projeyle ilgili şunları kaydediyor : " Şu anda sistemi jeopolitik belirliyor, oysaki bir yeryüzü politikasına geçiş yapmamız gerekmekte. Artık konu ülkeler arasındaki ilişkiler değil. İklim değişikliği ya da mali ekonomideki sorunlar küresel boyutta... Kasırgalar sınır tanımıyor. Bu konularda sorumluluk bilinciyle ve özerk olarak hareket etmemiz lâzım. Ve en önemli bağımsızlık, enerjiden geçiyor ..."

 

Enric Ruiz Geli, sıfır enerji tüketimli evler tasarlıyor. Kendisini bu konuda öncü olarak gören mimar, yapılarının yüksek teknoloji, tasarım ve sürdürülebilirlik gibi unsurların hepsini bünyesinde bulundurmasını kendine ilke edinmiş durumda. Geli, öncülüğünü yaptıkları projenin sadece yeni bir felsefeden ibaret olmadığını, fotovoltaik panel beslemeli LED ler gibi yeni teknolojiler kullandıklarını belirtiyor. Amaçlarıysa bu yeni teknolojilerin sadece patentini almak değil, başkalarıyla da paylaşarak yenilikçi bir konsept oluşturmak.

 

İkisi bir arada projeler

Geli, bürosunu fiberglastan üretilen yarı saydam betondan inşa etmekle kalmamış, binaya yeni estetik öğeler de eklemiş. Villasınıysa ayaklıklar üzerinde duran bir UFO biçiminde tasarlamış. Ancak kullanılan malzeme yine sıra dışı ... Binanın dış yüzeyi polikarbonat kabarcıklarla kaplı. Bu kaplama sadece suda ilginç yansımalar yaratmıyor, aynı zamanda bahçe sulaması için gerekli suyun da yoğunlaştırılmasını sağlıyor.

 

Geli nin tasarladığı 27 milyon euroya mal olan teknoloji merkezi MediaTic “poli tetra flor etilen” denilen sentetik bir maddeden üretilen üçgen hava yastıklarının, mozaik şeklinde birleştirilmesiyle oluşturulmuş. İçi azotla dolu bu yastıklar, güneş ışınlarının oranına göre genleşip büzüşerek binanın soğutulmasını sağlıyor. Üstelik binaya eşsiz bir dış görünüm kazandırıyor.

 

İlham perisi Gaudi

Geli, binanın tasarımında İspanyol mimar Anton Gaudi nin ünlü binası Casa Mila dan etkilendiğini ve kendisine modernizmin öncülerinden Gaudi yi örnek aldığını belirtiyor ve sözlerini söyle sürdürüyor :  " Mimari tüm zanaat dalları için bir platform oluşturmalı. Gaudi cam ve demir ustaları, marangozlar ve çömlekçilerle birlikte çalışırdı. Bizim de 21 inci yüzyılın zanaatkârlarıyla yani yazılımcılar, internet ve ara yüz tasarımcılarıyla birlikte çalışmamız gerekiyor. "  

 

Geli ye göre "doğaya geri dönmek" fikri gerçeklikten fazlasıyla uzak. Bunun yerine teknolojiye yatırım yapılması gerekiyor. Mimar, "En büyük ütopyacılar bile teknolojik ilerlemelere doğru yelken açtı." açıklamasını yapıyor.

www.dw-world.de/dw / 16 Aralık 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: