Küresel ısınma ve enerji yatırımları
 
 

"Dünya Enerji Görünümü" raporu açıklandı …

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), karbondioksit emisyonunu azaltma konusunda bir anlaşma yapılamazsa, dünyada enerji kullanımının gelecek 20 yılda hızla artacağı, maliyetlerin ve sera gazlarının yükseleceği uyarısında bulundu.

 

Paris merkezli IEA nın yıllık Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, dünya, küresel ısınma konusunda bir anlaşmanın uygulanmasını geciktirdiği her yıl için karbondioksit emisyonunu azaltmak amacıyla fazladan 500 milyar dolar para harcamak zorunda kalacak.

 

İklim değişikliği konusunda uluslararası anlaşma olmaksızın, büyük tüketici ülkelerde enerji harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2030 yılına kadar ikiye katlanacağına işaret edilen raporda, hükümetler, mevcut politika ve önlemlerinde değişikliğe gitmezse, küresel enerji talebinin gelecek beş yılda her yıl ortalama yüzde 2,5 yükseleceği vurgulandı.

 

Dünyada temel enerji talebinin gelecek 20 yılda her yıl ortalama yüzde 1,5 yükseleceği ifade edilen raporda, biyoyakıtlar hariç 2008 yılında günlük 85 milyon varil olan dünya petrol talebinin, her yıl yüzde 1 artışla 2030 yılına kadar günlük 105 milyon varile çıkacağı belirtildi. Raporda, doğal gaz talebinin her yıl yüzde 1,5 artarak, 2030 yılında 4,3 trilyon metre küpe ulaşacağı, dünya elektrik talebinin ise 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2,5 yükseleceği kaydedildi.

 

ENERJİ YATIRIMLARI AZALDI

IEA, küresel finansal krizin bütün dünyada enerji yatırımlarını tehlikeli biçimde düşmesine yol açmasının, ekonomideki toparlanmayı dizginleyebileceği uyarısında da bulundu.

 

Finansal ve ekonomik krizin bu yıl küresel petrol ve doğal gaz yatırımlarında 90 milyar dolarlık azalmadan sorumlu olduğunu, bunun geçen yıla göre yüzde 19 luk bir azalmaya denk düştüğü bildirilen raporda, “ Petrol ve elektrik arzında düşme ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilirliğine zarar verebilir ” denildi.

 

Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın geçen yıla göre, bu yıl yaklaşık beşte bir düştüğünü işaret edilen raporda, mevcut büyüme eğiliminde enerji talebini karşılamak için 2030 yılına kadar her yıl enerjiye 1,1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olabileceği tahmininde bulunuldu.

 

IEA BAŞ EKONOMİSTİ BİROL

Bu arada IAE Baş Ekonomisti Fatih Birol, Reuters e, dünyanın, atmosferdeki karbondioksit miktarının 450 ppm (her milyondaki partikül miktarı) seviyesinde istikrara kavuşmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Birol, “ Dünyanın, sadece iklim değişikliği için değil aynı zamanda enerji sistemimizde artan sorunlar ve bunun ekonomi üzerinde muhtemel etkileri nedeniyle atmosferde 450 ppm hedefine gitmeye ihtiyacı var ” dedi.

 

Petrolün varil fiyatının muhtemelen 2015 yılına kadar 100 dolara ve 2030 yılına kadar 190 dolara çıkacağına dikkati çeken Birol, “ Bu, enerji sistemimiz için hiç bir şey yapmazsak başımızın dara düşeceği anlamına geliyor ” diye konuştu.

 

Geçen yıl Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatı, daha sonra küresel ekonomik krizle birlikte Aralık ayında 33 dolara kadar geriledi. Petrolün varil fiyatı son dönemlerde 80 dolar seviyesinde işlem görüyor.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 10.11.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: