Sağlık merkezi enerjisini güneş ve rüzgardan alıyor ...

 
 

 

Sağlık merkezi enerjisini güneş ve rüzgardan alıyor

Van ın Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Mahallesi nde hizmet veren aile sağlık merkezi, gerekli enerjiyi güneş ve rüzgardan üretiyor.

 

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında sağlık merkezi kendisine gerekli olan elektrik enerjisini üretmeye başladı.

 

Bölgede sürekli elektrik kesintilerinin olması ve aşıların kesintilerden dolayı bozulması üzerine Van Halk Sağlığı Müdürlüğünce Gedikbulak Mahallesi Aile Sağlık Merkezine güneş panelleri ve rüzgar gülü santrali kuruldu.

 

15 mahalleye hizmet veren Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi, kendi ürettiği elektrik enerjisi ile hizmette sıkıntı yaşamazken, mahalle halkı da kesintilerin yaşandığı zamanlarda bile sağlık merkezinde işlemlerini beklemeden yaptırabiliyor.

 

Enerjisinin 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin eden sağlık merkezi, kurulan 20 akü ile üretilen enerjiyi depoluyor.

 

Uygulamayla ilgili açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Ferhat Ekinci, 3 aile hekimi 3 aile sağlık elemanıyla 15 mahalleye yaklaşık 10 bin insana hizmet verildiğini belirtti.

Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi nin Türkiye de kendi enerjisini üreten tek merkez olduğunu ifade eden Ekinci, şöyle devam etti:

 

"Sağlık merkezinin elektrik enerjisinin tamamı yenilenebilir enerji ile sağlanmaktadır. Van ilimiz Türkiye de en fazla güneş alan iller arasında 3. sırada bulunmaktadır. Bu yenilenebilir enerjiden faydalanmak gerektiğini düşünerek buraya güneş panelleri kuruldu. Gedikbulak rüzgarı fazla olan bir yer olduğu için güneş panellerinin yanı sıra birde rüzgar gülü santrali kuruldu. Gedikbulak Aile Sağlık Merkezinde yaklaşık 12 kilovatlık bir enerji ihtiyacımız vardı. Bunu Türkiye de ilk olarak burada uygulayarak enerjisinin 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin etmekteyiz. Yaklaşık 6 aydır bu şekilde aile sağlık merkezimiz hizmet vermekte. Üretilen enerji sağlık merkezine fazla geliyor. Yan tarafta bulunan okula da enerji verilmesi düşünülüyor."

 

"Aşılar artık güvende"

Ekinci, bir yılını tamamladıktan sonra başarılı olduğunda Van daki tüm sağlık merkezlerinde projenin uygulanacağının altını çizerek, "Bu uygulama başka yerlerde var ama Türkiye de ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulandı. Burada uygulama sebebimiz bu bir tip projedir. Bir yılın sonunda eğer başarı elde edilirse özellikle köylerde bulunan sağlık merkezlerinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Çünkü bölgemizde çok ciddi elektrik kesintileri olmakta, hem burada hizmeti aksatmamak hem de aşılarımız buzdolabında yani soğuk hava şartlarında sağlandığı için zarar görmektedir" diye konuştu.

 

Bu proje uygulanmadan önce aşılarının elektrik kesintileri yüzünden bozulduğunu söyleyen aşı sorumlusu Hasret Güngür, "Elektrikler kesildiğinde aşılarımızı nasıl koruyacağımızı kara kara düşünüyorduk. Elektrik kesintileri sıklıkla yaşandığı için sağlıklı hizmet veremiyorduk. Şimdilerde ise uygulanan projeyle aşılarımız güven altında oluyor. Vatandaşa daha iyi bir hizmet vermekteyiz" dedi. (Kaynak : AA)

www.haber7.com

07.08.2015

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: