Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Daha Çok Tercih Edilmeli ...
 
 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu ya kurulacak nükleer güç santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) tabi olmasını istediklerini bildirdi.

 

Yıldız, Mersin Akkuya da nükleer santral kurulmasının, Rusya dan yaklaşık 6 milyar metreküp daha az doğal gaz alımı anlamına geldiğini, bunun da bugünkü değerinin yaklaşık 2, 5 milyar Dolar olduğunu söyledi.

 

Bakan Yıldız, BM himayesinde Ukrayna Hükümeti tarafından dün gerçekleştirilen "Nükleer Güvenlik ve Çernobil Kazasını Anma Konferansı"na giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin HES lere çevreye zararından dolayı karşı çıkan kesimlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, HES lerde hoyrat kullanılan az sayıda yatırım bulunduğunu, bundan hiç bir zaman kendilerinin de memnun olmadığını ancak genel olarak bakıldığında HES yatırımları ile yeşilin azalmadığını daha fazla yeşillendirme yapıldığını ifade etti.

 

Muhalefetin zeytin ağaçlarının kesildiği yönünde iddiaların doğru olmadığını belirten Yıldız, daha önce 90 milyon adet olan zeytin ağacı sayısını 160 milyon adete çıkardıklarını kaydetti. Bütün yeşil alan oranının ise 3-5 katına çıktığına işaret eden Yıldız, yeşil alanların, ormanların, tabiat-kültür varlıklarının, sahillerin, kıyı şeridinin, tarım alanlarının Türkiye nin zenginliği olduğunu ifade etti.

 

Enerji kaynaklarının da Türkiye nin önemli bir zenginliği olduğunu belirten Yıldız, "Enerji Bakanının enerji kaynaklarını olduğu gibi bir Turizm ve Kültür Bakanı gibi turizm ve kültür varlıklarını, Çevre ve Orman Bakanı gibi çevre varlıklarının savunucusu olması gerekiyor. Bunların hepsi Türkiye nin kaynakları, zenginliği, çeşitliliği değil mi? Ülkenin tüm kaynaklarına bütüncül bir yaklaşımla, hep beraber sahip çıkmak gerekiyor" diye konuştu.

 

Bazı Avrupa ülkelerinde bir nehrin üzerinde 30-35 HES in kurulduğu yerler bulunduğuna işaret eden Yıldız, kendilerinin özel sektörün yatırım yaparken, tahripte bulunmasına kesinlikle karşı çıktıklarını söyledi.

 

Bakan Yıldız, "Burada esası, usule kurban etmemek gerekir. Esas nedir, esas enerji üretiminde bulunmaktır. Bu uğurda usuller ihmal edilmemeli. Su kaynaklarından enerji üretimine karşı çıkıyorlar, Ben de belki hak etmeseler de suya karşı çıkanları doğalgaz ithalatçısı olmakla suçlayayım, bu olmaz" diye konuştu.

 

NÜKLEER SANTRAL VE ENERJİDE RUSYAYA BAĞIMLILIK

Mersin Akkuyu da kurulacak nükleer santral ile Türkiye nin Rusya ya bağımlılığının artacağı iddialarına da yanıt veren Yıldız, Mersin Akkuyu ya nükleer santral kurulduğu zaman Rusya dan alınmayacak gaz miktarının yaklaşık 6 milyar metreküp olacağını, bunun da bugünkü değeri ile 2, 5 milyar Dolar anlamına geldiğini söyledi.

 

Türkiye nin enerji ithalatında Rusya ya yüzde 70 oranında bağımlı olduğuna dönük iddiaların tamamen yanlış olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

 

"Böyle hesap olmaz. Türkiye toplam enerjide Rusya ya yüzde 25-26 oranında bağımlı. Toplam üretilen elektriğin yarısı doğalgaz. Doğalgazın yarısını da Rusya dan alıyoruz. Yani bu yüzde 50 nin yarısı demek. 2010 yılında 5 ülkeden aldığımız doğalgazın yarısı Rusya dan. Burada, Türkçe den Türkçeye tercümede sorun yaşıyoruz, rakamların sosyal ifadeye aktarılmasında sorun yaşıyoruz. Burada vatandaşa değil, kamuya suç buluyorum. Bunların vatandaşa daha iyi anlatılması lazım."

 

AKKUYUNUN ÇEDE TABİ OLMASI

Yıldız, bir soru üzerine nükleer müzakerelerde 5 büyük başlıktan birinin risklerin paylaşımı konusu olduğunu, bu konuda da Paris ve Viyana anlaşmasının tarafı olduklarını, sigorta, risklerin paylaşımı gibi konularda uluslararası yükümlülük neyse onun ödeneceğini ifade etti.

 

Bakan Yıldız bir başka soru üzerine de "Akkuyu da kurulacak nükleer güç santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) tabi olmasını istiyoruz" dedi.

 

"KULLANILMAYAN HER KAYNAK İTHALAT OLARAK GERİ DÖNÜYOR"

 

Türkiye de mevcut su kaynaklarından 145-150 milyar kilovatsaat elektrik üretimi potansiyeli bulunduğunu ancak 2010 da bunun sadece üçte birine denk gelen 50 milyar kilovatsaatlik üretim gerçekleştirildiğini anlatan Yıldız, Türkiye nin bu potansiyelin en az üçte ikisini, hatta tamamını kullanması gerektiğini kaydetti.

 

Kullanılmayan her enerji kaynağının Türkiye ye enerji ithalatı olarak döndüğüne dikkati çeken Yıldız, Türkiye nin büyümesinin de ancak yerli kaynaklardan üretimi ile gerçekleşebileceğini ifade etti.

 

Türkiye de bazı kesimlerin HES lere, bazı kesimlerin nükleere karşı olduğunu belirten Yıldız, ancak bazı kesimlerin ise hem HES lere hem rüzgara hem nükleere hem doğalgaza bütün enerji üretim kaynaklarına karşı olduklarını ama bunların yerine hiç bir ALTERNATİF üretmeyip elektrik kullanımına devam ettiğini söyledi.

 

Bakan Yıldız, "O zaman diyelim HES lerle günlük 6 saatlik elektrik üretiliyorsa, bu kişiler ben buna karşıyım, gündüz 6 saat elektrik kullanmayacağım demiyor. Elektrik kullanımdan vazgeçseler, tepkileri daha anlamlı olur. Hem HES lere hem rüzgara hem nükleere doğalgaza karşılar. Ben bunları Türkiye nin kalkınmasına tepki olarak algılıyorum" dedi.

 

"YATIRIMLARIN AĞIRLIĞININ DOĞALGAZ OLMASINDAN MEMNUN DEĞİLİM"

 

Yatırımların ağırlıklı bölümünün doğalgaz yatırımı olmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, bundan memnunun olmadığını, kendisinin doğalgazdan önce yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasından yana olduğunu bildirdi.

 

Doğalgaz yatırımlarının ısınma amaçlı kullanılması tarafında olduğunu belirten Yıldız, "Doğalgaz yatırımları öncelikli tercih ettiğim kaynak değil. Su, rüzgar, kömür, güneş yatırımları gibi yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları daha çok tercih edilmeli" diye konuştu. MERSİN

(Anadolu Ajansı) 

20 Nisan 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: