Alman tüketicilerde çevre bilinci ...
 
 

 

Alman tüketicilerde çevre bilinci artıyor

"Deutsche Umwelthilfe" adlı Alman çevre kuruluşu, yıllardır siyasilerin iklim değişikliği konusunda ne gibi kişisel önlemler aldığını takip ediyor. Örgüt, bu yıl siyasilerin otomobillerini mercek altına aldı.

 

Hangi siyasiler iklim değişikliğine rağmen eski otomobillerini kullanıyor, hangileri ise küçük otomobillere geçti? Deutsche Umwelthilfe adlı çevre kuruluşu, bu ve benzeri sorulara ışık tutmaya çalıştığı yıllık raporunu açıkladı. Raporda, kamuoyuna örnek teşkil etmek için çevre dostu otomobiller kullanmaya başlayan politikacıların sayısının giderek arttığı görülüyor.

 

Dünyanın maruz kaldığı iklim değişikliğinin, insan ve otomobil kaynaklı olduğu bilinen bir gerçek olsa da, sokaklarda lüks limuzinler ve pahalı antika otomobiller boy göstermeye devam ediyor. Almanya genelinde kayıtlı yaklaşık 45 milyon otomobil bulunuyor. “Daha küçük bir otomobil, daha az tüketim ve daha az zararlı madde salınımı. Otomobil satışlarında bir düşüş olmadığı halde, bir değişimin başladığı gözlemleniyor” şeklinde konuşan Almanya Otomobil Kulübü ADAC’ın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti basın sözcüsü Jaqueline Grünewald, Almanya daki araba kullanma tutkusuna rağmen, büyük ve gösterişli otomobillerin yerine küçük otomobillerin tercih edilmeye başlandığına dikkat çekti.

 

"Almanlar ihtiyatlı davranıyor"

Federal Alman hükümeti de çevre koruma teşviki olarak eski arabalarını satarak daha az emisyon salınımı olan küçük otomobiller alanlara yaklaşık 2 bin 500 euro "hurda otomobil pirimi" ödedi.  ADAC’ın basın sözcüsü Grünewald, o dönemde de küçük otomobillere geçenlerin sayısının azımsanamayacak ölçüde olduğunu ifade etti.  Peki Almanlar, konfordan taviz vermeye hazır mı?  “Çocuklarınız ve torunlarınız varsa, elbette ki geleceği düşünüyorsunuz. Ancak araba kullanmaktan vaz mı geçelim?" şeklinde cevap verenler varken,  "Araba kullanmak zorundayız. Değil mi? Bir sorun olduğunda, tabii iklim için bir şeyler yapmak istiyoruz deniyor ama kusuruma bakmayın gerçekte bu böyle değil..." şeklinde konuşanlar da bulunuyor. Hatta "Daha az emisyon salınımı olan otomobilleri tercih etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Evet, bunlar benim düşüncelerim" şeklinde konuşarak çözüm önerisi sunanlar da...

 

Bu öneri olumlu olsa da, kendiliğinden daha az emisyon salınımı sağlayacak bir otomobil bulunmuyor. Daha az emisyon salınımı için, elektrikli ve benzinli motor birleşiminden oluşan hibrit araçların kullanılması gerekiyor. Almanya’da hibrit araçların sayısı henüz yaklaşık 30 binde seyrediyor. Ancak “Hemen tüm üreticiler, hibrit otomobil üretmeyi düşünüyor. Elektrikli araçlar konusunda da aynı durum sözkonusu. İlerleme devam ediyor. 10- 20 yıla kadar hidrojenle çalışan otomobillerimiz olacak. Teknoloji hızla ilerliyor. Tabii ki gelecekte durum bugünkünden farklı olacak” diyen Almanya Otomobil Kulübü’nden Jaqueline Grünewald üreticilerin, hibrit otomobillerde gelecek gördüğüne dikkat çekerek, yollardaki çevre dostu araçların artacağını ifade etti.

 

Fiyatlar belirleyici rol oynuyor

Yeni teknolojiler konusunda Asya’da şimdiden hayli yol alınmış durumda. Almanya da bu alandaki çalışmalarını hızlandırıyor. 4 binden fazla kişiyi istihdam eden IAV adlı Alman ar-ge kuruluşu, oluşturduğu 50 kişilik bir ekiple elektirkli otomobiller üzerinde çalışmalar yürütüyor. Alman hükümetinin, elektirkli otomobiller alanına gelecek yıllarda yaklaşık 500 milyon euroluk bir yatırım yapması bekleniyor. Yatırımın doğru kullanılması gerektiğini belirten IAV nin yeni teknolojiler sorumlusu Wolfgang Reimann, sektördeki sorunu şöyle anlattı:

 

“Sorun şu, elektrikli otomobiller, tutarlı bir şekilde ilerleme kaydedilecek içten yanmalı motorlarla paralel şekilde geliştirilmeli.  Sonuçta, içten yanmalı motorlar, gelecek 10-15 yıl içinde kullanılmaya devam edecek. Yani konu gelecekte de revaçta olacak. Ancak yine de bu alanda da daha verimli yöntemlerle, daha az giderle sunulacak mükemmel bir hizmet için çalışılmalı.”

 

Çevre dostu otomobillere olan talebin artmasının önünde bir takım caydırıcı engeller bulunuyor. Bu engellerden tüketici için en belirleyici olan otomobillerin satış fiyatları. Örneğin Toyota nın ürettiği hibrit otomobil modeli Pirus un satış fiyatı yaklaşık 30 bin euro. Öte yandan kısa aralıklarla şarj edilmeleri gereken e-mobiller en fazla 150 km yol alabiliyor. İklim değişikliği endişe yaratsa da, Almanlar da dünya genelinde olduğu gibi ne konforlarından ne de bütçelerinden tam anlamıyla taviz vermeye hazır değiller.

www.dw-world.de/dw

19 Nisan 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: